Dietetyka Kliniczna

Olga Mrawiec

Dietetyk kliniczny

Zapisy na wizyty pod nr telefonu: 518 191 445

 

Diagnostyka zaburzeń jelitowych

  • nietolerancja węglowodanów (fruktoza, laktoza, sacharoza)
  • przerost bakteryjny w jelicie cienkim (SIBO)
  • ocena czasu trwania pasażu jelitowego
  • podejrzenie zespołu jelita drażliwego (IBS)

 

Diagnostyka składu ciała

  • zawartość tkanki tłuszczowej
  • ocena gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie
  • dystrybucja wody w przestrzeniach wodnych – diagnostyka obrzęków
  • ocena wskaźników determinujących stan odżywienia

 

Opieka żywieniowa

  • dzieci w alergiach pokarmowych, zaburzeniach zachowania (ADHD)
  • osób z nadwagą, otyłością i innymi zaburzeniami metabolicznymi
  • osób z nietolerancją węglowodanów oraz przerostem bakteryjnym w jelicie cienkim (SIBO)
  • w chorobach z autoagresji: Haschimoto, RZS, łuszczyca, toczeń
  • w zaburzeniach endokrynologicznych: choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników (PCOS), cukrzyca z insulinoopornością
  • w zaburzeniach gastroenterologicznych: dysbioza jelita grubego, zespół jelita drażliwego, przerost Candidy albicans, choroba wrzodowa przebiegająca z infekcją H. pylori

 

„Jestem dietetykiem ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyłam studia na kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Swoją pracę opieram na rzetelnie zebranym wywiadzie zdrowotno-żywieniowym, poszerzonym dodatkowo o diagnostykę składu ciała oraz aktualne wyniki badań pacjenta.  W swojej praktyce zawodowej zajmuję się zarówno żywieniem dzieci jak i osób dorosłych.

Szczególną uwagę poświęcam zaburzeniom żołądkowo- jelitowym, ponieważ to one są przyczyną wielu chorób przewlekłych. Zależność ta została  dobrze poznana i opisana już przez starożytnego lekarza Hipokratesa, który spuentował swoje odkrycie powszechnienie znaną maksymą, która po dzień dzisiejszy brzmi następująco: „Wszelka choroba ma źródło w trzewiach”. Obecnie wiadomo, że jelita to ogromny rezerwuar bakterii, które zawiadują wieloma procesami w organizmie człowieka, a komórki odpornościowe związane z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego mają istotny wpływ na kształtowanie odporności organizmu. Dlatego leczenie żywieniowe alergii pokarmowych, chorób z autoagresji, przerostu bakteryjnego lub kandydozy opieram przede wszystkim na poprawie funkcjonowania jelit.  Istotną kwestią jest również komunikacja jelit z mózgiem na „trasie” określanej mianem nerwu błędnego. Zakłócenia związane z pracą układu pokarmowego powodują zaburzenia emocjonalne i na odwrót, co ma duże znaczenia w przypadku leczenia zespołu nadpobudliwości psychoruchowej u dzieci (ADHD) oraz coraz bardziej powszechnym zjawiskiem określanym mianem zespołu jelita drażliwego.

Oprócz zaburzeń gastrologicznych zajmuje się żywieniem w chorobach tarczycy, zespole policystycznych jajników oraz cukrzycy z insulinoopornością. Prawidłowe żywienie jest istotnym elementem detoksykacji hormonów przez wątrobę co w połączeniu z eliminacją ksenoestrogenów (estrogenów środowiskowych) pozwala, w wielu przypadkach na przywrócenie równowagi hormonalnej.

Pomagam również w redukcji masy ciała osobom borykającym się z oporną w zwalczeniu nadwagą lub otyłością poprzez eliminację jej źródłowej przyczyny (dysbioza jelita, liczne nadwrażliwości pokarmowe, zaburzenia metaboliczne).”

Diagnostyka zaburzeń jelitowych – Wodorowy Test Oddechowy (WTO)

Urządzenie Gastro Check H2

Na czym polega badanie:

Badanie polega na pobieraniu próbek powietrza wydychanego przez pacjenta w specjalny aparat, który następnie podaje zawartość wodoru w wydychanym powietrzu.

  1. Pierwsze pobranie próbki powietrza wykonuje się czczo (przed podaniem węglowodanów). Pacjent wykonuje głęboki wdech, na około 15 sekund wstrzymuje powietrze w płucach, a następnie wykonuje energiczny wydech przez aparat, który służy do mierzenia stężenia wodoru w powietrzu.
  2. Następnie pacjentowi podaje się do wypicia płyn zawierający określony rodzaj węglowodanów (np. laktozę).
  3. Kolejnym etapem badania jest pobieranie próbek powietrza w określonych odstępach czasu, np. 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160 i 180 minut od podaniu do wypicia roztworu określonego typu cukru. Ilość pobrań próbek określana jest indywidualnie.

 

Dla kogo przeznaczone jest badanie:

  • Osób cierpiących na uporczywe wzdęcia
  • Osób zmagających się z biegunkami i/lub zaparciami.
  • Osób z przewlekłymi bólami brzucha o nieznanej etiologii utrzymujące się powyżej 2 miesięcy.

 

Diagnostyka składu ciała

Na czym polega badanie:

Analiza składu ciała wykonywana jest metodą impedancji bioelektrycznej, opierająca  się na pomiarze oporu elektrycznego poszczególnych tkanek, które z uwagi na różną zawartość wody i elektrolitów w odmienny sposób przewodzą prąd.

Tkanka mięśniowa, zbudowana w około 80% z wody i elektrolitów, jest bardzo dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego. Z kolei tkanka tłuszczowa zawiera znacznie mniej wody (ok. 20%) i jest tym samym o wiele słabszym przewodnikiem sygnałów elektrycznych.

Podczas pomiaru generowane są różne parametry, które są szczegółowo omawiane podczas wizyty.

  • Zawartość tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała
  • Ocena gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie
  • Dystrybucja wody w przestrzeniach wodnych – diagnostyka obrzęków
  • Ocena wskaźników determinujących stan odżywienia.

 

Uwaga: Każde z przedstawionych badań wymaga odpowiedniego przygotowania. Aby wyniki były jak najbardziej wiarygodne i miarodajne, skontaktuj się z dietetykiem w celu uzyskania informacji niezbędnych do ich prawidłowego przeprowadzenia. 

Zapisy na wizyty pod nr telefonu: 518 191 445